Bu konuda bir kaç şey söylemek istedim bende.
Bugün Türkiye'de nükleer santral kurulması bir gelişim değil gerilemedir. Almanya şu ana kadar 17 santral kapattığı gibi 2022 senesinde ülkede tek bir santral kalmaması kararı aldı.. Peki enerji nereden mi geliyor? Tabi ki sürdürebilir enerji sayesinde...
nükleer mi yoksa sürdürülebilir enerji kaynakları mı? |
uzun vadede güneş enerjisi maliyet olarak nükleerin altında kalıyor |
Nükleer enerjinin tercih edilmesindeki unsurlardan birisi nükleer enerjinin üretildiği santralin güneş santrallerine göre daha az alan kaplaması.
Japonya, Kore gibi güneş santrali için alan sorunu olan bir ülke değil. Devasal boş alanlarımız mevcut.
Bir başka konu ise coğrafyanın ne kadar güneş ışığı aldığı.
Ama asıl mevzu maliyet ise aradaki farkı şöyle açıklayabiliriz, güneş paneli tarlalarının işletme maliyeti çok düşük sadece bakım istiyor ama nükleer santral hem uzman hem uzman olmayan ciddi bir iş gücü istiyor.
Nükleer enerjinin riski var ama güneş santralinin ise riski sıfır.
Uzun vadede bakım ve işçilik gideri yok denecek kadar az olan güneş enerjisi karlı.
Nükleerde atıklar başa dert. Nükleer santraldeki cihazların ömrü belli hepsinin değişmesi yenilenmesi gerekiyor, son kullanım tarihi kısa bu cihazların. Güneş santrallerinin ömrü çok daha uzun.
Almanya'dan sonra Amerika'ya da bakarsak benzer bir yolda ilerleme ile karşıkarşıyayız.
Yılların nükleer birikimi olduğu halde 2017'de nükleer ile sürdürülebilir enerji başa başa gelmiş. 2017'de bir çok eyalette nükleer santrallerin fişi çekilmiş ve yenilerinin yapımı iptal edilmiş.
Ortada çok büyük bir pazar var ve her firma kendi fikrini savunacak uzmanlar muhakkak bulacaktır ancak ortadaki bir pazar insanlık için riskler içeriyor diğeri içermiyor şeklinde bakarsak benim oyum sürdürebilir enerjiden yana.
alakalı bir link: